7 mei 2016

Een wethouder van buiten Almelo

De afgelopen dagen is veel gesproken en geschreven over de kandidaat wethouder van de PvdA Almelo. Of eigenlijk is er vooral veel geschreven over wat hij niet doet: in Almelo wonen. Van alle eigenschappen die een wethouder kan hebben is dat nu eenmaal een van de meest concrete en zichtbare. Maar laten we wel zijn: het simpele feit dat je een huis binnen onze gemeente bewoont, maakt niet het verschil tussen een goede of slechte wethouder.

Toen we hoorden dat Anja Timmer wilde stoppen als wethouder, hebben we gesproken over de manier waarop we de opvolging wilden regelen: niet in een achterkamertje-handjeklap-situatie, maar met een open sollicitatieprocedure, waarmee we uiteindelijk de beste wethouder voor Almelo kunnen vinden. Vooraf heeft de Benoemingsadviescommissie die hiervoor is ingesteld uitgebreid gesproken over het criterium van de woonplaats. Is het noodzakelijk dat een wethouder in Almelo woont? De Benoemingsadviescommissie concludeerde dat het wenselijk is, maar niet noodzakelijk. Er zijn talloze voorbeelden van wethouders ‘van buiten’ die op een prima manier functioneren.

Op de vacature hebben vijftien mensen gereageerd. Grotendeels kundige, goede kandidaten. Van de vijftien kandidaten die hebben gereageerd woonden er twee in Almelo. Eén kandidaat van buiten Almelo gaf aan bereid te zijn om  te verhuizen.

De Benoemingsadviescommissie is met vijf kandidaten in gesprek geweest. Na de gesprekken was er voor de commissie één kandidaat die er met kop en schouders boven uit stak: Jos Pierey. Hij is bevlogen, heeft visie en kan mensen inspireren. Hij heeft bovendien ervaring als wethouder in een grote stad, iets dat in de huidige Almelose situatie zeer gewenst is. We willen hem dan ook graag voordragen voor benoeming als wethouder voor Almelo.

Van alle eigenschappen die we zochten in een wethouder miste hij er maar één: een woning in Almelo. En die gaat er ook niet komen, legde hij uit. Omdat zijn vrouw in het ziekenhuis in Deventer werkt en daar dichtbij moet blijven, zit een verhuizing naar Almelo er niet in. Hij heeft ons ook uitgelegd hoe hij dat denkt te compenseren: door veel in Almelo te zijn, zeven dagen per week wanneer dat nodig is, door spreekuren te houden in de wijken, door tussen de mensen te zijn. Met een reistijd van een half uurtje is dat prima te doen.

Laten we bestuurders afrekenen op hun prestaties. Wanneer de raad vindt dat onze wethouder straks niet voldoende zichtbaar is in Almelo, geen goede wethouder is of de verkeerde keuzes maakt, dan horen we het graag. Maar laten we mensen beoordelen op wat ze toevoegen aan onze stad, en niet op waar hun bed staat.