1 juli 2017

Oud-wethouder Bert Kuiper overleden

Bert Kuiper is zaterdag 1 juli overleden. Bert had enkele weken geleden gehoord dat hij ziek was. We zijn allemaal geschrokken dat we al zo snel afscheid van hem moeten nemen.

Bert was vele tientallen jaren actief voor de PvdA Almelo. Hij begon in 1986 als raadslid voor de PvdA Almelo. Hij combineerde zijn raadswerk met zijn werk op de Jan Ligthartschool. In 1992 werd hij wethouder en dat is hij (met een korte onderbreking) gebleven tot 2010.

In zijn loopbaan speelde cultuur een belangrijke rol. Hij stond als wethouder aan de wieg van poppodium Naxt en was altijd zeer betrokken bij het HobNobfestival en Hof88. Ook volkshuisvesting zat in zijn portefeuille, zo stond hij aan het begin van de ontwikkeling van de wijk het Nijrees.

Hij werd vooral bekend omdat hij in juni 2008 een dag is gegijzeld, tezamen met een aantal medewerkers van de gemeente. Gelukkig konden alle betrokkenen aan het eind van de dag het gemeentehuis veilig en wel verlaten. De gijzeling liet een diepe indruk achter bij Bert en de medewerkers. In de jaren die volgden heeft Bert altijd contact gehouden met de groep medewerkers waarmee hij in de kamer zat op de bewuste dag. Zo hebben ze de dramatische gebeurtenis samen kunnen verwerken.

Bert was een echte PvdA’er. Hij bleef ook na het beëindigen van zijn wethouderschap actief in de partij. Bert was – vaak met zijn vrouw en dochter – bij vrijwel elke ledenvergadering.

Bert was zeer actief op social media. Op zijn eigen website, facebook en twitter liet hij regelmatig horen wat hij van alles vond. Kritisch, vaak met een knipoog, maar altijd vanuit betrokkenheid bij de PvdA en bij Almelo, zijn stad.

Hij was niet alleen van de woorden, maar ook van de daden. Hij was op verschillende plekken actief voor de PvdA en voor de stad. Zo was hij actief lid van de werkgroep Ouderenbeleid Overijssel en van de beleidsgroep Wonen van de Almelose Seniorenraad. Ook als er in Almelo iets moest gebeuren, kon de PvdA altijd een beroep op hem doen. Hij stak graag de handen uit de mouwen in de campagnecommissie. In campagnetijd stond hij elke zaterdag paraat om de stad in te gaan en mensen te overtuigen van een stem op de PvdA. Als voorzitter van de Herman Höftencommissie zorgde hij ervoor dat we jaarlijks een bekende politicus in Almelo hadden staan. Job Cohen, Gerdi Verbeet, Lodewijk Asscher, het lukte Bert altijd!

Het is bijna niet voor te stellen dat Bert niet meer bij onze club is. We gaan hem heel erg missen.