26 oktober 2016

Roos van de PvdA voor de Voorleesexpress

Lekker met je neus in een boek of een spannend verhaal horen dat je wordt voorgelezen is niet voor ieder kind gebruikelijk. En dat is jammer, want (voor)lezen is leuk, en ook erg leerzaam. De vrijwilligers van de Voorleesexpress komen bij kinderen langs om ze voor te lezen. Een geweldige club waar de PvdA Almelo heel trots op is. Daarom kreeg de Voorleesexpress de roos van de PvdA.

De Voorleesexpress is een maatschappelijke organisatie die wil helpen de laaggeletterdheid terug te dringen. Ongeveer 12 procent van de bevolking heeft hier mee te maken, en dat terwijl wij in onze informatiesamenleving eigenlijk niet zonder een adequate beheersing van de taal kunnen.

Voorleesritueel
Om dit probleem vroegtijdig het hoofd te bieden, gaan de vrijwilligers van de Voorleesexpress op pad. Zij bezoeken kinderen tussen 2 en 8 jaar thuis voor een periode van  twintig weken.  Iedere week wordt een uur voorgelezen. De aandacht is op dat moment voor het kind. Ouders en kind kunnen op deze manier vertrouwd raken met het voorleesritueel. Kinderen worden op speelse wijze in contact gebracht met boeken, taal en natuurlijk de bibliotheek; een huis vol spannende, boeiende, mooie of leerzame boeken.

Leesplezier
Kees Knotter en Anke van Hoek zijn de (vrijwillige) coördinatoren van de Almelose afdeling van de Voorleesexpress. In samenwerking met de bibliotheek en met de inzet van zo’n dertig andere vrijwilligers zorgen zij voor veel leesplezier in gezinnen in de gemeente Almelo.

Waardevol
De PvdA is trots op dit soort initiatieven. “Taal is ongelooflijk belangrijk in onze complexe maatschappij”, legt fractievoorzitter Marjolein Wessels uit. “De vrijwilligers van de Voorleesexpress geven deze kinderen echt iets mee waar ze hun leven lang wat aan hebben. Dat is heel waardevol!”

De Voorleesexpress kreeg van de PvdA naast de gebruikelijke taart en roos ook een passend cadeau: een aantal voorleesboeken van de Almelose docent Henk Morsman over de hond Vlekje.