De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. In 2050 willen we geen aardgas meer gebruiken. Als het gaat om de energietransitie nemen we onze verantwoordelijkheid. We zoeken actief naar oplossingen om de omslag te maken naar duurzame energie en kijken verder dan de minimale doelstellingen. We zoeken naar alternatieven voor aardgas die duurzaam, praktisch en betaalbaar zijn voor onze inwoners.
In Twents RES-verband leggen de 14 gemeenten, het waterschap en de provincie hun opgave om in 2030 49% CO-2 te besparen vast in de Regionale Energiestrategie (RES). Almelo ligt redelijk op koers om de doelstellingen te bereiken. Voor de PvdA weegt de betaalbaarheid van de energierekening voor de inwoners zwaar in het afwegen van de RES-maatregelen.
- We maken een duidelijke en concrete routeplanner richting 2050 waarop we aangeven hoe we alle huishoudens in Almelo op een verantwoorde manier van het aardgas halen. Zo weten inwoners waar ze staan en welke maatregelen ze hiervoor zelf kunnen nemen.
- We zetten alles op alles om energie-armoede tegen te gaan. We zien ook in Almelo nog teveel dat mensen met hoge inkomens nu kunnen investeren in isolatie en zonnepanelen en mensen met lagere inkomens niet. Voor mensen met een laag inkomen die wonen in een slecht geïsoleerde woning is de energierekening een steeds grotere kostenpost. Daarom doen we bij al ons energie- en klimaatbeleid een grondige check op de betaalbaarheid voor lagere inkomens, bijvoorbeeld door subsidie en de inzet van een energiebespaarlening (geld lenen en dat terugbetalen met de besparing op de energierekening). Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen.
- We leggen in de prestatieafspraken met woningcorporaties vast welke woningen ze wanneer verduurzamen. Hierbij zetten we in op een stevig tempo en beperking van de huurstijging. Zo profiteren ook huurders van lagere energielasten.
- We moedigen inwoners aan om samen met anderen werk te maken van duurzame energie (bijvoorbeeld in een lokaal energie-initiatief of energiecoöperatie) en staan hen met advies en startsubsidies bij.
- Als gemeente geven we het goede voorbeeld. We maken een plan om ons maatschappelijk vastgoed in vlot tempo van het aardgas te halen. Deze gebouwen gebruiken we ook voor pilots en testopstellingen met nieuwe technieken.
- Het elektriciteitsnet moet verzwaard en mogelijk uitgebreid worden om de toekomstige vraag naar en het aanbod van elektriciteit te kunnen verwerken. Denk hierbij ook aan de ambities van 3.100 nieuwe woningen, XL Businesspark 2, alle daken waar zonnepanelen op komen en alle laadvoorzieningen voor electrische auto’s. De windturbine is een stabielere opwekker en producent dan zonenergieparken. De PvdA zet alles op alles om het draagvlak voor wind te vergroten. We zoeken naar plekken waar de molens goed in de wind staan, en de impact op omwonenden en het landschap zo klein mogelijk is. We zijn ons bewust van de effecten van windmolen (slagschaduw, geluid), daarom onderzoeken we de mogelijkheid van de aanleg van een windbos. Daar kan de aanleg van windturbines worden gecombineerd met het aanplanten van nieuw bos en de effecten van windmolens zo goed mogelijk samengevoegd kunnen worden.
- Door de klimaatveranderingen ontstaat overlast als gevolg van extreme neerslag of hitte. Voor deze plekken onderzoeken we de mogelijkheid om aanpassingen te doen om de overlast tegen te gaan, zoals het aanleggen van meer groen en wateropvang.
- We zorgen voor veel meer groen in de wijken en dorpen. Door de aanleg van kleine parkjes creëren we schaduw, biodiversiteit en kunnen we wateropvang op een mooie manier een plek geven in de wijk. We ondersteunen inwoners die zelf het initiatief hiertoe nemen. In wijken waar dit niet vanuit de inwoners ontstaat, pakken we het als gemeente zelf op.
- Als we op een plek binnen de gemeente werkzaamheden verrichten waarvoor de weg wordt opengebroken, onderzoeken we vooraf of we ook direct klimaat-maatregelen kunnen nemen.
- We stimuleren inwoners zelf ook duurzame en klimaatvriendelijke maatregelen te nemen zoals vergroenen van
- de tuin of het afkoppelen van de regenwaterafvoer van het riool. Informatie hierover is eenvoudig te vinden, inwoners kunnen eenvoudig hulp en subsidie hiervoor krijgen.
- Vanuit de duurzaamheidsambities die wij delen en onderschrijven wordt houtstook ontmoedigd. Wij zien dit als een niet circulaire, vervuilende en bovendien ongezonde wijze van verwarmen.