Jeugd en onderwijs
Verkiezingsprogramma

Jeugd en onderwijs

 

 

Met de meeste kinderen gaat het goed; zij groeien zorgeloos op. Gelukkig maar. De thuissituatie en het onderwijs spelen een belangrijke rol bij een goede start in het leven. Ook een fijne straat, veilige wijk en activiteiten zoals sporten bij een vereniging zijn belangrijke bouwstenen voor een zorgeloze jeugd.  Helaas heeft niet iedereen een zorgeloze jeugd. Teveel Almelose kinderen groeien in armoede op. Teveel jongeren kampen met psychische problemen. Als het tegenzit, moet je op goede jeugdhulp en jeugdzorg kunnen rekenen. Snel, dichtbij en zonder financiële en bureaucratische drempels. Want we mogen als betrokken samenleving en als gemeente de jeugd niet uit het oog verliezen. Uiteraard is de aandacht voor preventie cruciaal!

Onderwijs

  • We werken aan de beste scholen voor onze jeugd. Scholen die top zijn met goede docenten en een veilige sfeer. Maar ook met goede gebouwen, die goed kunnen ventileren en een fijn schoolplein om te kunnen spelen. De gemeente pakt door waar het de eigen verantwoordelijkheid betreft, en jaagt daar buiten het gesprek hierover aan met het onderwijsveld.
  • We zorgen er met de scholen voor dat het schoolplein ook na schooltijd een fijne plek is om te spelen en te bewegen voor de buurtkinderen.
  • We leren kinderen zo jong mogelijk over omgaan met geld, om te voorkomen dat ze later in financiële problemen komen.
  • We gaan met de scholen in gesprek over hoe ieder kind mee kan doen op school. Iedereen moet mee kunnen gaan op schoolreisje en op werkweek. Leermiddelen die gratis verstrekt moeten worden, mogen niet voor de rekening van ouders komen. Daar gaan we voor zorgen.
  • Voor kinderen die in armoede opgroeien en extra hulp nodig hebben met school, vergoeden we de huiswerkbegeleiding.
  • We werken samen met het voorgezet onderwijs, jeugdzorg en maatschappelijke organisaties om leerlingen die het nodig hebben zo goed mogelijk te begeleiden in hun schoolloopbaan.
  • Jongeren die (zonder startkwalificatie) uitstromen uit het o.a. praktijkonderwijs en speciaal onderwijs begeleiden we actief naar een vervolgopleiding, werkplek en een zo zelfstandig mogelijke toekomst. We verliezen ze ook daarna niet uit het oog.
  • Er is grote behoefte aan technische vakmensen, zoals monteurs, lassers en medewerkers in de installatiebranche. Daarom stimuleren we de keuze voor technisch vakonderwijs, in samenwerking met het lokale bedrijfsleven. Het aanbieden van technische en creatieve vakken tijdens de naschoolse activiteiten in het basisonderwijs zijn van belang om kinderen kennis te laten maken met techniek.

 

Jeugdhulp

  • Van het budget voor jeugdhulp en jeugdzorg komt te weinig daadwerkelijk bij de hulpverlening terecht. Het geld sijpelt weg naar administratie, controle, overhead en bijzaken. Zowel bij de zorgorganisatie als bij de gemeente die betaalt gebeurt dat. We willen deze bureaucratie en verminderen en zorgen dat hulpverleners weer echt hulp kunnen verlenen.
  • De kosten voor jeugdzorg nemen jaarlijks toe. Dat is een punt van zorg en aandacht. Het verlenen van noodzakelijke zorg en hulp mag geen basis zijn voor zorgaanbieders en andere marktpartijen voor het maken van grote winst. De ruimte voor commerciële zorgaanbieders in Almelo gaan we dan ook inperken.
  • De aanpak van laaggeletterdheid die al op jonge leeftijd begint schiet tekort in Almelo: 18% van de inwoners heeft moeite met lezen en schrijven. Met een stevige impuls brengen we de bibliotheek in positie om in samenwerking met de scholen en wijkcentra ervoor te zorgen dat de laaggeletterdheid in 4 jaar tenminste wordt teruggebracht naar het landelijk gemiddelde (12%). Hierbij gaan we nadrukkelijk op zoek naar de doelgroep. Als gemeente communiceren we in duidelijke taal die voor iedereen begrijpelijk is.
  • In december krijgen alle kinderen waarvan ouders gebruik maken van schuldhulpverleningsregeling en/of een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, een Sinterklaas bon van 50 euro.

 

Deel dit