Rekenkamerrapport Armoedebeleid
Afgelopen dinsdag is het rapport “Versnipperd en Verweven” van de Rekenkamer Almelo (RKA) in de gemeenteraad behandeld waarin het armoedebeleid van de gemeente Almelo over de periode van 2019 tot heden is geëvalueerd. De hoofdvraag voor het onderzoek luidde: “Is het armoedebeleid van de gemeente Almelo aangepast op de nieuwe omstandigheden (doelgroepen) en navolg- en toetsbaar, met voldoende aandacht voor preventie? En welke waarborgen zijn er voor een effectieve uitvoering?
Op voorhand kunnen wij melden dat wij als PvdA-fractie het onderzoek van de Rekenkamer als grondig en uitputtend beoordeelden. Bovendien konden wij ons prima vinden in de aanbevelingen en conclusies van de Rekenkamer, vertaald in een prima raadsvoorstel.
De titel van het rekenkamerrapport “Versnipperd en Verweven” geeft aan dat er in de aanpak en uitvoering van het armoedebeleid in Almelo het nodige te winnen is. Ook als PvdA-fractie vinden wij dat het beleid en de uitvoering op het gebied van armoede binnen Almelo qua efficiëntie en effectiviteit verstevigd moet worden. De constatering van de Rekenkamer dat het toetsen en het volgen van armoedebeleid beperkt is door de verwevenheid met en versnippering over diverse beleidsterreinen, onderschrijven wij eveneens.
Evenals de Rekenkamer zien wij als PvdA-fractie graag dat de gemeente een grotere regierol binnen het Armoedepact zou weten te creëren. Het Armoedepact is nu hoofdzakelijk “halen en brengen” van informatie, voor veelal zorgpartijen actief op het terrein van armoede. Te vrijblijvend, te weinig sturend, vinden wij. Een nadrukkelijke regie vanuit de gemeente binnen het Armoedepact vergroot naar onze mening de effectiviteit en doeltreffendheid van de aanpak van armoede in onze stad.
Dan het raadsvoorstel zelf. Zoals gezegd, wij konden ons hierin prima vinden. Echter via amendering wijzigden de VVD en het CDA dit raadsvoorstel op enkele voor ons als PvdA wezenlijke punten. Voorbeelden, het wegstrepen van het door de Rekenkamer aanbevolen overkoepelend beleidsplan armoede, generieke procesaanpak in de partnerkeuze voor nieuw te vormen beleid en het communicatieplan voor het armoedebeleid waren voor de PvdA-fractie onacceptabele veranderingen. Naar onze inzichten leidde dit amendement dan ook in geen enkel opzicht tot een inhoudelijke verbetering van het raadsvoorstel, in tegendeel zelfs.
Bovendien vinden wij het als PvdA niet respectvol om het werk van een onafhankelijk raadadviesorgaan, zijnde de Rekenkamer, te amenderen. Met amendering trekt men het werk van de Rekenkamer min of meer in twijfel en dat is niet bepaald chique. Bij motie iets toevoegen had gekund maar daarvoor werd, ondanks ons verzoek daartoe, helaas niet gekozen.
Bij stemming werd het amendement uiteindelijk coalitie breed gedragen en aangenomen. Het amendement noodzaakte ons als PvdA-fractie tegen het gewijzigde raadsvoorstel te stemmen, evenals het grootste deel van de oppositie.
Het rekenkamerrapport armoedebeleid en alle conclusies en aanbevelingen, incluis het raadsvoorstel, evenals de geamendeerde versie, zijn via de gemeentelijke website terug te lezen.
Anton Pots