Vitale wijken en dorpen
Woensdagmiddag 12 april was het een drukte van belang in het Stadslab op het Indië terrein. Vele betrokkenen bij het wijkgericht werken waren bijeengekomen om samen te eten en te praten over hoe we in Almelo beter samen kunnen werken aan vitale wijken en dorpen. Van woningcorporaties, welzijnsorganisaties en politie tot wijkregisseur, gemeenteraadsleden èn wethouder: we hebben allemaal de wil om dàt te doen wat het beste aansluit bij de wensen en noden van inwoners voor hun wijken en dorpen. Miranda Mulder van Anno Nu hield een gloedvol betoog over het inzetten van de eigen kracht om de eigen dromen uit te voeren, waarbij DOEN de beste manier van denken is (het zogenoemde ‘ondervinden’). Voorbeeld was het dorpsambitieplan van Aadorp, waarbij de inwoners als experts volop konden meedoen, samen de toekomst tekenen, visualiseren. Miranda gaf vier tips mee: – vier je moment van moeite, daar leer je van; wees nieuwsgierig, ook als professional, doe het samen met de mensen en samendoen is een feestje van positiviteit!
Het programma Leefbare wijken en dorpen werkt langs twee lijnen: het verbeteren van de (fysieke) leefbaarheid en het verbeteren van de samenwerking tussen alle betrokkenen bij de wijk, inclusief de inwoners. Aan de diverse discussietafels onder leiding van een wijkregisseur ontstond een levendige discussie tussen de diverse vertegenwoordigers van organisaties, allen nauw betrokken bij het wel en wee van de wijken en dorpen. Namens de PvdA-fractie schoven Anton Pots en Hermien de Bruijn-Franken aan bij de diverse tafels. Het belang van een cultuurverandering op het gebied van bewonersparticipatie kwam dikwijls aan bod: we moeten samen nieuwe wegen vinden, nieuwe methodes zoeken om de inwoners goed te betrekken bij hun eigen wijk. Mooie voorbeelden kwamen op tafel. Het advies is om klein te beginnen, en om vooral te doen wat je zegt (belooft) en zonder belemmerende bureaucratie; dat komt de geloofwaardigheid ten goede en geeft energie. Samen (gemeente en partners) moeten we zorgen dat mensen aangehaakt blijven. In iedere wijk of dorp kan dat proces er anders uitzien, er is ruimte voor maatwerk om te doen wat nodig is om te werken aan leefbare wijken en dorpen; samen werken aan een levendige en vitale stad.
Binnen de PvdA-fractie zijn de wijken en dorpen binnen Almelo verdeeld over de 3 fractieleden (zie onderstaand schema). Zij fungeren voor de PvdA als het politieke aanspreekpunt voor de hen toegewezen wijken en dorpen.
1: Schelfhorst, (AP)
2: Sluitersveld, (AP)
3: Noorderkwartier, (JG)
4: Aadorp, (JG)
5: Binnenstad, (JG)
6: Wierdense Hoek, (HZ)
7: Hofkamp, (JG)
8: Nieuwstraat-Kwartier, (JG)
9: Ossenkoppelerhoek, (JG)
10: De Riet, (HZ)
11: Windmolenbroek, (HZ)
12: Bornerbroek (AP)
AP – Anton Pots, JG – Jorien Geerdink, HZ – Herman Zwerink
Momenteel worden binnen de Almelose wijken gesprekken gevoerd om in samenspraak met de wijkbewoners wijkplannen op te stellen. Genoemde PvdA-fractieleden, aangevuld met raadsvolgsterHermien de Bruijn-Franken, zijn bij deze wijkbijeenkomsten aanwezig en/of voeren gesprekken met wijkcoördinatoren. Dit heeft al plaatsgevonden voor de wijken Sluitersveld, Schelfhorst, Ossenkoppelerhoek, Nieuwstraatkwartier en Wierdensehoek (Aalderinkshoek/Kerkelanden). Zo zijn we als PvdA binnen de wijken actief, luisteren en meepraten ter voorbereiding en ondersteuning van de wijkplannen.