wonen
Verkiezingsprogramma

wonen

Almelo staat voor de opgave van 3.300 woningen de komende jaren. Daar maken wij ons ook hard voor. Wij zien die taak voor de gemeente vooral in faciliterende zin. Dat bekent dat de gemeente het mogelijk moet maken dat iedereen in Almelo een passende woning kan vinden. Jong, oud, zelfstandig of hulpbehoevend, arm en rijk.

Wonen gaat echter niet alleen om het hebben van een goede woning. Het gaat ook om de omgeving van die woning. Een goede woonomgeving is wellicht net zo belangrijk als die goede woning. Veel van die omgeving is openbaar gebied en daarmee heeft de gemeente een belangrijke troef in handen om te zorgen voor een goede woonomgeving.

Alleen ‘in gelul kun je niet wonen’ zei Jan Schaefer lang geleden al. Daarom onze acties voor de komende jaren:

  • We sluiten aan bij de ActieAgenda Wonen uit 2021. De acties daaruit die beïnvloedbaar zijn voor de gemeente, pakken we op:
  • We hanteren een norm van 130% aan plancapaciteit, omdat we weten dat sommige projecten toch niet door gaan of worden uitgesteld. Dat betekent dus dat we voor 3.900 woningen aan plannen maken, omdat we daarmee de 3.000 woningen halen.
  • Geschikte locaties in eigendom van de gemeente worden beschikbaar gesteld voor nieuwe initiatieven om sneller te kunnen bouwen.
  • Gemeentelijk grondprijsbeleid is geen melkkoe met het streven naar maximale opbrengsten. De grondprijs is afhankelijk van wat op die grond gerealiseerd wordt en dat is een passen de mix aan woningen voor de behoefte in Almelo .
  • We sluiten ons aan bij het Nationaal Koopstartfonds, waarmee het voor starters mogelijk wordt een woning te kopen.
  • Met de corporaties maken we heldere afspraken over de invulling van betaalbare huurwoningen voor iedereen.
  • We stellen gebiedsteams in die gebiedsgericht aan de slag gaan met wonen in de breedste zin van het woord. De gemeente pakt hierin de regie.
  • We gaan actief lobbyen richting het Rijk om middelen beschikbaar te krijgen voor de herstructurering van wijken. Daarbij nodigen we als gemeente ook actief marktpartijen uit om ons te helpen.
  • We streven naar meer groen in de openbare ruimte, om de leefbaarheid in de wijken goed te houden of te verbeteren. Buurtinitiatieven als “tegel eruit, boompje erin” worden actief gestimuleerd en mogelijk ook deels gefaciliteerd door de gemeente.
  • Een nieuwe omgevingsvisie voor Almelo moet zicht geven op welke plekken ook interessant zijn voor bebouwing buiten de bebouwde kom. Daarbij gaan we geen grote nieuwe woonwijken intekenen, maar we onderzoeken de haalbaarheid van kleinschaligere projecten buiten de bebouwde kom, om ook aan die vraag te kunnen voldoen.
  • Met de corporaties in Almelo maken we prestatieafspraken over de hoeveelheid en (duurzame) staat van de sociale woningen. Huurprijsverhogingen moeten gegarandeerd worden gecompenseerd door verlaging in energiekosten. We staan niet meer toe dat corporaties losse sociale huurwoningen gaan verkopen.
  • Een “Rotterdamwet” wordt bij ons niet ingevoerd. Dat lost het achterliggende probleem van deze mensen niet op en is dus niet de juiste weg. De omvang van het aantal sociale huurwoningen wordt in overleg met de corporaties afgestemd op de behoefte in Almelo, waarbij we nadrukkelijk invulling geven aan onze verantwoordelijkheid als centrumgemeente.
  • Nieuwe initiatieven van marktpartijen om woningbouwprojecten te ontwikkelen worden gestimuleerd, mits 10% van het programma “levensloopbestendig” is. Bestemmingsplanprocedures worden zo spoedig mogelijk opgestart en vergunningsaanvragen worden actief behandeld.
  • We faciliteren in Almelo een ‘knarrenhof’, waar senioren gezamenlijk zelfstandig kunnen wonen.

Deel dit