Door Jorien Geerdink op 20 oktober 2024

Rust

Wat een prachtige dagen hebben we gehad de afgelopen week. Het blad van de bomen kleurt prachtig van geel tot dieprood. Rood, de kleur van de sociaaldemocratie, mijn politieke kleur, en deze week heb ik opnieuw gevoeld dat de waarden vanuit de sociaaldemocratie nodig zijn om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan denken en doen, en dat iedere inbreng wordt gehoord en meegewogen. Niet alleen het recht van de sterkste telt. Of het nu gaat over het Stadstheater, de meisjes van de Goede Herder, mensen die zijn gevlucht vanwege oorlog en geweld, of over de mensen die in een buurt wonen waar de nieuwe opvanglocatie voor vluchtelingen gepland staat: in al deze onderwerpen hebben de mensen één ding gemeen, en dat is RUST! Rust om verder te kunnen, rust om te verwerken, rust om te ontwikkelen en behoefte aan rust in de woonomgeving.

Woensdagavond was ik aanwezig bij de bewonersavond over de locatie van de nieuw te bouwen opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Het was toevallig dat ik die dag zag dat er een bijeenkomst was, omdat boze omwonenden dit hadden gedeeld en de Tubantia er een item over had gemaakt. Ik hoorde boosheid, teleurstelling en argwaan bij de aanwezigen. Niet boos omdat het om vluchtelingen gaat, maar boos omdat de bewoners slechts heel beperkt zijn uitgenodigd en er in het verleden al vaker dingen “door de strot zijn geduwd”. Voor mij is duidelijk dat de bewoners zich niet gehoord voelen en dat vooral de leefbaarheid van de woonomgeving een grote zorg is. De avond verliep onrustig, en een goed gesprek tussen ambtenaren en de omwonenden heeft niet plaatsgevonden. Ik heb de indruk dat een gesprek op een later moment wel zal lukken. Een van de bewoners gaf aan: “Dit is een verkeerd begin, organiseer een nieuwe bijeenkomst en nodig veel meer mensen uit, ook mensen die aan de overkant wonen op de Schelfhorst. Wees eerlijk over de locatiekeuze en neem ons serieus.”

Nodig zijn duidelijke procesafspraken in dit soort trajecten, tijdige informatievoorziening en duidelijke communicatie richting inwoners over wat er van ze wordt verwacht en op welke momenten. Als fractie kunnen we daar natuurlijk proberen te sturen en dat gaan we dan ook zeker doen.

Jorien Geerdink

Jorien Geerdink

Jorien Geerdink

Als volksvertegenwoordiger wil ik graag bijdragen aan een stad waar het goed geregeld is voor iedereen. Ik vind het belangrijk dat een volksvertegenwoordiger zichtbaar, toegankelijk en benaderbaar is voor de mensen in de stad. Als volksvertegenwoordiger wil ik tussen de mensen in de stad staan.  Mijn achtergrond Ik ben geboren op 23 februari 1971 aan

Meer over Jorien Geerdink