Door Hermien de Bruijn-Franken op 5 mei 2024

Impressie congres VOOR EUROPA PvdA / GroenLinks-PvdA: Samen kan het op 20 april in Apeldoorn

In de media is al veel geschreven over het congres (feitelijk 3 congressen op één dag). Ik beperk mij tot een persoonlijke impressie van zaken, die mij opvielen en aanspraken. Tijdens het PvdA-congres kwamen diverse mensen uit het land aan het woord, met allemaal positieve, hoopvolle voorbeelden zoals de Linkse Zeeuwen, waarbij jongeren actief zijn betrokken, er een bede denktank is gevormd en met laagdrempelige activiteiten. Mohammed Chahim uit Helmond, de nummer 2 op de kandidatenlijst, hield een vlammend betoog dat groen doen en rood zijn onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Europa staat op een T-splitsing, linksaf of rechtsaf: opbouw of afbraak! GroenLinks-PvdA wil omkijken naar de mensen, die hulp nodig hebben,

Partijvoorzitter Esther Mirjam Sent heeft de gesprekken in het land als hoopvol en inspiratie biedend ervaren om te komen tot een brede volksbeweging, waar ook plaats is voor de “arbeiders” van deze tijd, zoals de politieagenten, de verpleegkundigen en de leraren, maar ook voor de mensen die pech hebben in het leven (door werkloosheid, dakloosheid, ziekte) en daardoor kwetsbaar zijn. Eerlijk verdelen: solidariteit is de belangrijkste opdracht voor GL/PvdA. Een verzwakt Europa maakt een kwetsbaar Nederland.

Diverse moties kwamen in stemming, waarbij de motie om de verdere samenwerking tussen beide partijen te faciliteren door het partijbestuur met 92% voor werd aangenomen.

Tot slot kwam de voorzitter van de Jonge Socialisten aan het woord, Iris Vrolijks, die aangaf dat de jongeren zich keer op keer niet gehoord voelen. De jongeren raken steeds meer zekerheden kwijt, maar de toekomst is rood en groen. Thema’s als woningnood, jeugdminimumloon, onderwijs (geen stageplekken), basisbeurs (en de pechgeneratie), lange wachttijden voor behandeling in de jeugdzorg vragen om een daadkrachtige overheid. Vrijheid en democratie, klimaatverandering, (internationale) veiligheid en bestaanszekerheid: de rode-groene thema’s zijn van belang voor jongeren. Perspectief bieden aan jongeren, bestaanszekerheid, is het rood-groene verhaal. JS/Dwars willen werken aan een concreet rood-groen verhaal en willen jongeren laten meepraten. Jongeren moeten de toekomst meebepalen: de generaties moeten aan elkaar worden verbonden. Er is een duidelijke visie op de toekomst nodig, om de generatie van pech naar hoop om te buigen.

In de wandelgangen (tijdens het congres van GroenLinks) was een mooi programma samengesteld. Ik heb de bijeenkomst van Linksom bijgewoond, met Mariette Hamer en Jan Pronk (sinds vorig jaar november weer lid!) als inspirerende sprekers. Mariette Hamer wil meer aandacht voor de dagelijkse dingen in het leven: agendeer de gewone dingen, zoek nieuwe woorden voor de oude thema’s rond bestaanszekerheid in brede zin. En bespreek de dagelijkse zorgen met de mensen dichtbij, dus in de wijken. Dit is een proces van jaren, maar de relatie met de mensen en verschillende generaties in de wijken moet opnieuw worden opgebouwd. Zorg dat er een brede beweging tot stand komt, ook met maatschappelijke organisaties en de vakbonden.

Jan Pronk hield een pleidooi voor een versterking, verbreding en verdieping van de linkse beweging. Links moet een open beweging zijn, gericht op de toekomst. Open naar anderen, luisteren naar anderen, zorg dat je niet in een bubbel zit. En open naar het verleden (welke lessen kun je trekken uit het verleden en het werk van voorgangers). Kijk niet weg. Thema’s in rangorde: de democratie eerst, dan de rechtstaat, vrijheid (wat doe je ermee), sociaal (bescherming van anderen, bestaanszekerheid voor iedereen, ook voor vluchtelingen).

De opdracht aan iedereen is: we zijn multicultureel (samen bestaan en doorgaan, co-existentie) èn kosmopolitisch (wat zijn de gevolgen voor Nederland, kijken over de grens), duurzaam (voor de komende generaties) en groen (we zijn een onderdeel van de natuur, levensbronnen) en tot slot we zijn solidair. Gelijkheid als voorwaarde voor hervorming, einde aan de groei: de vruchten van de hervorming zijn voor iedereen (klimaatadaptatie en armoedebestrijding). Mijn conclusie is dat de dialoog in het land, de regio en lokaal moet gaan over deze visieontwikkeling, over het rood-groene verhaal en onze opdracht, waarbij de vorm (samenwerking of fusiepartij) slechts een afgeleide is, het middel om onze doelen te behalen.

In het gezamenlijke congres GroenLinks-PvdA kwamen de moties opnieuw aan de orde: grote meerderheid voor de voorbereiding van verdere samenwerking en het verkiezingsprogramma voor Europa. Lijsttrekker Bas Eickhout noemde de Green Deal een ambitieus plan, waarbij duurzame energie en geïsoleerde huizen de norm worden. Europa staat op een kruispunt: groene toekomst of fossiele stilstand. GroenLinks-PvdA staat voor groen, sociaal en veilig. Tot slot kwam Frans Timmermans aan het woord: het gevoel van je thuis voelen en volwaardig burgerschap staan onder druk. Een verdeeld land is een kwetsbaar land. De samenleving is van iedereen of van niemand. Timmermans hield een pleidooi voor solidariteit: we laten niemand los. De grootste vijand is de onverschilligheid van de meerderheid. We zijn te stil, laat je horen! Aan de slag!!

Zet in je agenda: 6 juni 2024 – verkiezingen voor EUROPA.

Hermien de Bruijn-Franken

Hermien de Bruijn-Franken

Mijn naam is Hermien de Bruijn-Franken en sinds kort ben ik weer thuis in Almelo, de stad waar ik geboren ben. Het is een weloverwogen keuze geweest om van Salland naar Twente te verhuizen, terug naar Almelo, een stad met vele gezichten, een stadskern met potentie,  een rijke variatie aan kernen, wijken en buurten met

Meer over Hermien de Bruijn-Franken