Sociale huurwoningen broodnodig

8 september 2021

De fractie van de PvdA slaat de schrik om het hart na lezing van het krantenartikel “Veel bijstand door goedkope huizen” (TC Tubantia 7-9-21). Er van uitgaande dat wethouder Maathuis hier spreekt namens het college en de coalitie VVD-CDA-LAS-CU is die schrik nog groter.

In het artikel worden Almeloërs die in een sociale huurwoning wonen in het beklaagdenbankje gezet als bijstandtrekker. De wethouder schetst het beeld van calculerende inwoners van buurgemeenten die rijen dik naar het uitkeringswalhalla Almelo trekken, als vliegen die op de bijstandsstroop afkomen. Dat we teveel woningen voor ‘die mensen’ hebben. De strekking van het artikel is aanmatigend in de richting van inwoners en misstaat iedere bestuurder van de stad Almelo.

In plaats van afbouw sociale huur dient het college zijn inwoners, alle inwoners, perspectief te bieden op een betere toekomst en daarbij de helpende hand uit te steken. Zoals door effectiever arbeidsmarkt- en participatiebeleid (banen en baanmatches). Dát moet de bemoeienis zijn van de wethouder die er niet in slaagt zijn ambities op dit punt waar te maken. Dat doe je niet door mensen de stad uit te jagen of een niet-welkomstbord aan de gemeentegrens.

Wat de PvdA-fractie betreft is de sociale huursector broodnodig voor vele groepen mensen in de samenleving. Niet als tijdelijk vangnet, maar als volwaardige algemene voorziening zoals volkshuisvesting is bedoeld.

Lees hier hier hele persbericht: Persbericht PvdA_bijstand en sociale huur (7 september 2021)