Door Anton Pots op 11 november 2022

Wonen en Zorg voor 65-plussers

Tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling hebben wij als PvdA-fractie de motie Wonen en Zorg voor 65-plussers ingediend. In de raadsvergadering van donderdag 10 november 2022 is deze aan de orde geweest.

We vertellen natuurlijk geen nieuws dat de vergrijzing in onze stad danig toeneemt. De verwachting is dat het aantal 65-plussers groeit, zelfs van 20% naar 30% over een periode van 10 tot 15 jaar. Deze toename van het aantal ouderen heeft grote gevolgen voor het wonen en de zorg van ouderen. In Almelo zullen ouderen erop voorbereid moeten zijn dat ze langer zelfstandig (moeten) blijven wonen.

Dit langer zelfstandig blijven wonen van ouderen vraagt vervolgens om de bouw van levensloopbestendige appartementen en woningen, aanpassingen aan bestaande woningen en voldoende zorg en sociale faciliteiten in de nabijheid. In het door de COSBO opgestelde manifest Wonen en Zorg van de COSBO staan de concrete aanbevelingen. Ook het door de UT uitgevoerde onderzoek in de vergrijzende wijk De Schelfhorst, verwoord in het Topfitrapport “De Schelfhorst op weg naar 2030”, geeft een duidelijk signaal af hieromtrent.

Voldoende reden om als PvdA-fractie tijdens het begrotingsdebat een motie hieromtrent in te dienen. Daarin het verzoek aan het college verwoordend:

  • Bij woningcorporaties, particuliere initiatiefnemers en projectontwikkelaars aan te dringen op een grotere en meer divers levensloopbestendige woningvoorraad, huur en koop, ook voor minder draagkrachtigen, in een levensloopbestendige leefomgeving
  • Bij het uitwerken van het beleid aandacht te hebben voor nieuwe vormen van woon-zorg voorzieningen, daarbij de woonwensen en ideeën van ouderen centraal stellend.
  • De resultaten en aanbevelingen uit het Manifest Wonen en Zorg en het Topfitrapport nadrukkelijk te laten meewegen in de verdere beleidsontwikkeling en besluitvorming.
  • De visie en het beleid op “wonen en zorg in Almelo”, overeenkomstig het gestelde in het strategisch beleidsplan Sociaal Domein, nader uit te werken.
De motie werd aangenomen, weliswaar met een krappe meerderheid (18-17), maar toch. Het is nu aan het college om met deze motie aan de slag te gaan.
Anton Pots

Anton Pots

Geboren en getogen in Almelo en mijn hele leven hier gewoond. Ruim 35 jaar heb ik met hart en ziel binnen Soweco gewerkt in verschillende P&O functies en sinds 2016 gepensioneerd. Als vrijwilliger ben ik op velerlei gebied actief, onder meer als zanger en voorzitter van Shantykoor De Oostvaarders en als vrijwilliger bij De Zonnebloem.

Meer over Anton Pots